Poging drie; Scheringa gaat voor een beursgang. Alweer.

Wat gezellig, daar is hij weer. Neerlands’ favoriete bankier laat zijn kop weer even zien, maar niet op een hele bijzondere manier. We hebben het natuurlijk over Dirk ‘de woekeraar uit Wochnum’ Scheringa, die voor welgeteld de derde keer probeert een van zijn bedrijven de beurs op te brengen. De tweede poging voor CS Factoring is een feit. 

Hoe zat dat ook alweer, Scheringa en beursgangen. Dirk wilde in 2000 graag met het inmiddels overleden DSB naar de beurs. 400 miljoen gulden wilde hij toen ophalen voor zijn bank. Enkele uren voor dat de bank de beurs op zou gaan blies hij deze echter af, volgens eigen zeggen omdat hij het niet eens zou zijn over de introductiekoers, de prijs per aandeel die bij uitgifte van de aandelen op de beurs betaald moet gaan worden. Door middel van vraag, aanbod en marktwerking verandert deze prijs snel, maar toch is het een bepalende factor bij een beursgang.

We gaan door naar 2014. Scheringa is op dat moment in gesprek met Adriaan van Gier om zijn bedrijf CS factoring de beurs op te krijgen. CS factoring is het nieuwe kindje van de voormalige bankier, en doet waar DSB ook al koning in was; incasso’s binnenharken. Probleem was alleen dat de incasso-tak van DSB niet bepaald de meest geliefde incasseringsfirma van Nederland was, omdat klanten (naar het schijnt) hardhandig overgehaald werden tot betaling. Deze zouden bedreigd en onder druk gezet zijn, niet erg klantvriendelijk dus.

CS Factoring; cashen met andermans schuld.

Succesvol was de formule van DSB’s incassotak (Inspectrum) blijkbaar wel. En enkele jaren na het faillisement van de DSB-boom, startte Scheringa met wat ex-werknemers van DSB en Inspectrum dus CS factoring. CS Factorings verdienmodel is in principe niet veel anders dan dat van Inspectrum, alleen doet het nu meer dan de openstaande facturen van één bedrijf. CS factoring koopt openstaande facturen op van ondernemers, maar dan voor een lager bedrag dan waarvoor de factuur origineel verzonden is. Vervolgens gaat het bedrijf wel achter het gehele bedrag aan bij de wanbetaler en dit verschil eindigt vervolgens op de rekening van CS Factoring. Zo heeft de ondernemer snel en gemakkelijk zijn factuurtje betaald en wordt het incassobedrijf slapend rijk door niks anders te doen dan mensen porren om maar te betalen. Nu wilde Scheringa dit door middel van een reverse takeover op de beurs brengen in een lege beurshuls, Lavide genaamd. Hoe werkt dat nu precies, zo’n reverse takeover?

Je hebt twee bedrijven, een beursgenoteerde en een niet-beursgenoteerde. In het bedrijf wat nog niet op de beurs staat, bevinden zich ‘activiteiten’, schulden en bezittingen. Het bedrijf wat wel op de beurs gebracht is, is daarentegen ‘leeg’ van activiteiten. Het actieve bedrijf stopt zijn bezittingen, schulden en activiteiten in de non-actieve onderneming en krijgt hier in ruil voor aandelen terug. Zo kun je een bedrijf op de beurs brengen zonder dat je een zogenoemde prospectus uit hoeft te brengen voor de AFM, waar ontzettend veel tijd in gaat zitten.

Dat probeerde Scheringa dus in 2014, een bedrijf overnemen en zo de beurs op gaan. Hij wilde hiermee financiële middelen aantrekken zodat de portefeuille van aangekochte schulden van CS Factoring kon groeien en hij ‘klanten zo beter van dienst kon zijn’. 

Dat ging alleen niet zoals Dirk het graag gewild had. Binnen Lavide ontstond er bonje tussen de partner die Scheringa Lavide in wilde loodsen en de resterende aandeelhouders, omdat Scheringa niet veel goodwill gekweekt had na het ploffen van de DSB. De deal ging vervolgens niet door en de beursdroom van Dirk spatte voor de tweede maal uiteen.

Herkansing

Maar! Scheringa kennende gooit hij de handdoek niet zomaar in de ring. Zo kwam hij deze maand ineens weer bovendrijven. Er was namelijk een akkoord tussen Lavide en CS Factoring bereikt, om alsnog naar de beurs te kunnen gaan. Dit moet, aldus het persbericht van Lavide, ergens medio november gebeuren. De reden: “CS Factoring hoopt met de beursgang een grotere naamsbekendheid te verwerven om vervolgens het marktaandeel te vergroten.” Geld verdienen dus. We wachten het af en tegen de tijd dat het zover is lees je er natuurlijk alles over.


Meer Lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *