Gemeente Emmen kiest ‘leuk’ boven ‘noodzaak’.


2020 was het zoveelste zwarte jaar in het boek van de Gemeente Emmen, of eigenlijk een rood jaar. Jaar op jaar stapelen de tekorten bij de gemeente op waardoor er ditmaal besloten werd rigoureus te bezuinigen op de essentiële taken van de Gemeente, een pakket van in het totaal 12 miljoen euro. Inmiddels in 2021 aanbeland lijkt de wethouder getroffen te zijn door alzheimer, want de kosten rijzen over de brede linie de pan uit. Saillant detail: niet op zaken waar de burger direct profijt van heeft, en dat steekt

In oktober 2020 werd door wethouder Otter besloten om 12 miljoen te bezuinigen op de gemeentelijke begroting. Daarnaast werd de onroerende zaakbelasting (OZB) verhoogd, net als de parkeerbelasting. & toeristenbelasting. De toelage voor dorpen en wijken wordt met 100.000,- teruggeschroefd en de gemeentewinkels, essentieel voor de bereikbaarheid van de gemeente voor zijn inwoners, sluiten bij bosjes te deuren.

Bezuinigen op de grote beurt, investeren in een likje verf.

Een slag die door de gemeente gemaakt móest worden, om financieel gezond te blijven. Iets wat een zure smaak oplevert en burgers direct in de portemonnee treft, maar in ons aller belang is en dus noodzakelijk.

Des te wranger is het nieuws van deze week, waarbij bekend werd dat het budget voor de te bouwen sporthal in Emmer-Compascuum werd overschreden met minimaal 3.1 miljoen euro en met als kers op de taart de zoveelste financieele tegenvaller voor het Rensenpark, met een geraamde kostenpost van 5.5 miljoen. Toen de wethouder gevraagd werd hoe de gemeente dit verwachtte terug te verdienen, antwoordde hij (zoals te lezen in dit artikel., red.) “We hebben geen rekening gehouden met zowel de kosten als met de mogelijke opbrengsten. Dus dat moet gaandeweg blijken. Het kan meevallen of tegenvallen”.

Hiermee is de bezuiniging van de gemeente niks meer dan het uitstellen van de grote beurt van de auto, om vervolgens de auto een kek roze kleurtje te spijten.

Rechtstreeks in de portemonnee

Voor vele van de inwoners van onze gemeente was 2020 een (financieel) zwaar jaar. Horeca zaken zijn inmiddels bijna een jaar gesloten, winkeliers zitten sinds december op slot en studenten verloren massaal hun bijbaan. Des te wranger is de rekening van de gemeente die steevast in januari op de mat valt, waarbij de verhoging van de OZB direct voelbaar wordt in de portemonnee die in 2020 niet bepaalt heeft kunnen aandikken.

Met commentaren zoals gegeven aan ZO34 door de wethouder lijkt elke vorm van realiteitszin bij het college B&W te ontbreken. De investeringen in cultuur zitten inmiddels op bijna op een gelijkwaardig niveau als de bezuinigingen vorig jaar, ware het feit dat die vielen in de essentiële taken van de gemeente. Denk hierbij aan de Jeugdzorg, wegenonderhoud, groenvoorziening, gemeentewinkels en ga zo maar door. Essentiële voorzieningen van onze gemeente aan zijn burgers die zonder blikken of blozen worden vervangen door de wethouder door een vijvertje in een wandelpark waar de ‘eventuele baten’ nog van moeten blijken.

Daarnaast is door de jaren heen hard gewerkt aan het aantrekkelijk maken van Emmen & omgeving voor toeristen, iets waar onzer aller economie van profiteert, van horeca-ondernemers tot winkeliers. Met het terugschroeven van de budgetten aan de SMRE & het verhogen van de toeristenbelasting plaatst de gemeente zichzelf niet alleen op afstand van zijn eigen burgers, maar weet het het ook nog eens voor elkaar te krijgen om de toeristische aantrekkelijkheid de kop in te drukken.

Kerntaken van de gemeente

Een gemeente heeft als taak zijn basisvoorzieningen uit te voeren en recht achter zijn burgers te staan mocht deze hulp nodig zijn. Denk aan de buurvrouw van 75 die haar paspoort wilt verlengen, maar inmiddels zonder rijbewijs zit. Denk aan onze studenten, jongeren die om wat voor reden dan ook moeten aankloppen bij jeugdzorg. Denk aan aan de werkzoekende, werknemers en werkgevers die toegang nodig hebben tot de schuldhulpverlening, mensen die behoefte hebben aan een mantelzorger.

Een overheid dient er voor om zijn burgers te bieden wat ze nodig zijn en zich vooral ver weg te houden van ontwikkelingen die vanuit maatschappelijke initiatieven kunnen ontstaan. Wanner er budgettaire ruimte is op de balans staat het een gemeente logischerwijs vrij om te werken aan de uitstraling van zijn gemeente, maar dergelijke beleid is na een bezuinigingsronde op de kerntaken niet uit te leggen.

Emmen: terug naar de basis.

Een gemeente dient te waken voor de leefbaarheid binnen de gemeente en essentiële voorzieningen in stand te houden. Jaar op jaar wordt in de raad, inspraakavonden & gemeentelijke debatten de problematiek aangekaart op de gebieden waarbij de gemeente aan zet is. Denk hierbij aan de problematiek bij Jeugdzorg, Stichting De Toegang maar ook de steeds verdergaande investeringen in WildLands. Keer op keer kiest de gemeente er voor om in ijdelheid te verschieten en de zelf gestelde begrotingsregels aan de laars te lappen. Het wordt tijd voor realistisch financieel beleid binnen onze gemeente, gefocust op de essentiële voorzieningen voor inwoners.

Anders zal omwille van kostenbesparing de eerste gemeenteraadsvergadering van 2022 in een sporthal te Emmer-Compascuum gehouden moeten worden.


Meer Lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *